Din experienta mea de peste 5 ani in domeniul curateniei, am observat cat de nestiutori sunt oamenii. De fapt, cu totii suntem nestiutori, suntem picatura din ocean. Trist, dar adevarat. De ce spun asta?
Hai sa vedem: ne dorim sa avem o casa micuta, o bucata de pamant si sa traim linistiti in aer curat. Adevarat! Insa de aici incep toate problemele adevarate. Casa micuta e musai sa aiba de toate, copiii sa aiba fiecare camera lui, sa avem mai multe bai, ca de… una in dormitorul nostru, una a copiilor, una pentru musafiri, ca doar daca ne facem cum vrem sa aiba de toate, asa-i? Sa avem un dressing, nu foarte mare. Livingul cu dinning neaparat, ca ne trebuie masa mare, frumoasa, pentru toti prietenii care vor veni in vizita. Bucataria, da, mare, ca doar nu suntem la bloc sa fim inghesuiti, ultra dotata cu de toate si cu acces la o camara bine ventilata. Ne mai trebuie si un birou, asa, poate mai lucram si de acasa. Daca suntem posesori de masina, ne trebuie si un garaj, normal (poate chiar dublu). Camera tehnica pentru centrala, aici e cu cantec un pic, ca daca vrei centrala pe peleti, iti mai trebuie si un loc pentru depozitarea acestora. Sa nu uitam de zona de spalatorie, ca doar acum ne construim casa visurilor noastre, musai sa avem o spalatorie, cu de toate, cu loc de uscat rufe (asta daca nu iti iei o masina performanta de uscare), cu loc de calcat, rafturi de depozitare. Ce mai, din casuta micuta pe care am crezut ca o sa o realizam cu banii stransi cu truda din munca catorva ani, avem acum o casa impozanta, asa, ca sa vada vecinii ce casa faina avem ;).
Proiectul casei insa este relativ ieftin, daca stii o cunostinta care are o alta cunostinta care are un prieten in domeniul arhitecturii… si asta gasesti repede. Te bucuri, zici… cu doar 500 euro am facut proiectul, iar pretul estimat pentru constructia casei este in jur de 50.000 de euro. Nu ai insa toti banii, mai te imprumuti, poate te gandesti la un credit bancar, dar cert este ca se poate. Pana aici, totul foarte fain, esti super entuziasmat, iti anunti toti prietenii, mergi si iti cauti o parcela de pamant frumoasa, cu priveliste si dai bataie. Uneori gasesti ceva teren foarte fain insa mai scump decat ai vrea tu sa dai pe el, dar teama ca altcineva o sa iti ia acel pamant minunat te face sa dai mai mult decat ai bugetat.
Cu entuziasmul tau poti trece muntii, asa ca te apuci de cautat o firma serioasa de constructii. Pe piata sunt multe, insa ai prieteni, cunostinte, asa ca suni sa afli recomandari. Te hotarasti cu greu, insa ai ales o firma care ti-a dat un pret de mijloc, nici cea mai scumpa, ca nu-ti permiti, dar nici cea mai ieftina, ca doara odata iti faci casa, asa-i?
Pornesti la drum, deja bugetul tau scade drastic, autorizatii, bani dati in avans mesterilor, tot felul de maruntisuri costisitoare nebugetate si, mai ales, nimeni nu se tine de data programata, toti taraganeaza si te poarta cu vorba. Ca sa nu mai vorbim de calitatea lucrarilor efectuate.
Intr-un final, casa este ridicata la rosu, cu acoperis cu tot. Tu deja ai vorbit cu o firma de termopane, din timp, sa nu ai surprize. Aici aproape toata lumea face o mare greseala: alegem geamurile, geamurile casei mult visate, dupa aspect, dupa indicatiile reprezentantului de vanzari, dupa cat de frumoase sunt, dupa culoare (ca doar nu imi pun geamuri albe, nu mai sunt la moda), dupa tot ce te gandesti tu, insa nu dupa modul lor de intretinere, modul de curatare post constructor (ca doar acum sunt noi si arata al naibii de bine, iti spui), dupa cat de accesibile vor fi, sa ajungi la ele sa le cureti fara efort. Aici ar fi foarte multe de spus, dar cert este ca alegerea este una estetica, absolut deloc practica, in peste 90 % din cazuri.
Sa continuam, ca doar acum ai o casa. Urmeaza partea de finisaje: aici sigur iti vei prinde urechile, garantat. Daca lucrezi cu un designer, e putin mai usor, dar tot iti vei prinde urechile, si vorbesc foarte sincer cu asta.
Sunt mii de produse, mii de culori, mii de feluri de a amenaja, trebuie doar sa stabilesti de la inceput ce doresti si sa nu parasesti acea traiectorie. Majoritatea insa se lasa furati de alte chestii si uita esentialul, ca vor o casa micuta, practica, unde sa stea la aer curat.
Deja pe la faza asta nu prea mai ai bani, asa ca te gandesti si nu dormi noptile, te tot gandesti cum sa continui lucrarile si, ori alegi calea grea sa muncesti mai mult ca sa ai mai multi bani, ori calea mai simpla, dar mai costisitoare pe termen lung, sa iti mai iei un credit.
Orice varianta alegi, clar ca se va las cu multi nervi, discutii serioase in familie, nopti de neliniste si, mai ales, iti doresti sa scapi odata de toata tevatura si sa te muti in noua ta casa. Asa ca, in acest punct critic, incepi sa iti iei lucruri, acele clucruri care ar trebui sa te tina ani buni, de o calitate mai inferioara, ca sa mai faci o economie la bugetul deja exorbitant al casei. Si aici vorbesc de mobilier, de parchet si accesoriile vitale pentru bai: robineti, cabina sau cada de dus si altele.
Uneori renunti la lucruri pe care ti le-ai dorit dintotdeauna, insa acum nu ti le mai permiti. Dar macar te poti muta cat de curand.
Cu eforturi uriase, un om isi poate atinge acest vis, visul de a avea casa lui, de a iesi cand vrea el in gradina, de a-si creste copiii in aer curat.
Viata la casa insa este diferita de viata la apartament, necesita multi bani, mult sacrificiu, dar si mult timp pentru intretinere.
Eu nu zic sa nu iti faci casa, eu am copilarit la casa, am trait la casa 12 ani dupa ce am m-am casatorit si categoric nu sunt impotriva caselor.
Insa invat inca din greselile oamenilor si deocamdata nu imi mai trebuie o casa. Daca pe tine personal te ajuta ceva din ce am scris, daca te regasesti macar partial in aceste etape critice ale vietii tale, te rog nu uita ca lucrurile simple iti bucura viata. Nu uita care a fost visul tau de la inceput, nu uita ca daca te abati prea mult, farmecul entuziasmului initial se va transforma in munca grea si frustrari pe termen lung.
Iar daca ai trecut deja prin experienta asta si nu ti-a placut, transmite-le si prietenilor si tuturor celor care doresc sa te asculte, ca sa nu mai repete aceleasi greseli. Iar daca inca nu te-ai apucat de casa mult visata, intereaba-ti toti prietenii si nu cere recomandari de mesteri, ci recomandari de cum sa nu faci anumite lucruri, intreaba-i ce au facut gresit, unde si de ce ar face altfel.
Daca sunt oameni buni, te vor ajuta cu drag. Daca sunt frustrati de perioadele prin care au trecut, nu-i asculta, du-te la altii care sunt sinceri interesati ca sa nu repeti greselile lor.
Poate ca doare, dar, in cele mai multe cazuri, este trista realitate.
Madi