Servicii curatenie Bucuresti si Maramures, Satu Mare

Banii si “prietenii” lor nevazuti

Astazi vreau sa povestim despre banii murdari si nu ma refer la cei obtinuti pe cai ilegale, ci la cei care ii atingem zi de zi – bancnotele.

Nu conteaza despre ce moneda vorbim, poate fi euro, dolar, leu sau forint… fara ei nu putem sa trecem prin viata, insa, conform statisticilor, banii de hartie pastreaza mai mult timp microbii decat monedele metalice.

Rezultatul unor cercetări, care ar trebui să ne îngrijoreze destul de mult, spune că pe bacnotele mai vechi au fost depistate peste 135.000 de bacterii, printre care şi stafilococi. Printre bolile care se pot transmite prin atingerea bancnotelor, putem enumera cateva: pneumonia, faringita, septicemia, meningita, bronsita, infectii ale tractului urinar, infectii ale pielii si abcese, septicemia.

Banii sunt cei care transmit cele mai multe boli si pentru ca nu exista un aparat de dezinfectat banii. La un moment dat, in Japonia, au fost create niste ATM-uri care, pe langa functia lor de depunere-retragere numerar, aveau si rolul de a steriliza bancnotele care intrau in ATM. Nu se stie care este motivul pentru care s-a intrerupt fabricarea acestor ATM-uri, insa se lucreaza in continuare la acest proiect.

Din pacate nu putem limita contactul cu banii, iar daca stai bine sa te gandesti la rece si sa urmaresti intr-o zi tot ce atingi dupa ce ai fost doar la aprozar sa iti cumperi niste fructe, iti poti da seama foarte usor cum se transmit bolile.

Si nici nu-i de mirare, caci oare cati dintre oameni se spala pe maini imediat dupa ce au intrat in contact cu banii? Probabil 99% dintre noi nici nu ne gandim la asta.

Timpul insa ne-a dovedit ca organismul nostru creeaza anticorpi pentru orice, ca sa ne protejeze cat mai bine, caci acesta este rolul lui, sa ne ajute sa supravietuim. Insa trebuie ajutat.

Sunt multe lucruri pe care le putem face zilnic pentru e evita raspandirea microbilor si a ne ajuta pe noi insine, pentru ca oricum nu putem evita contacul cu banii:

  1. Spala-te cat mai des pe maini, cu apa calda si sapun obligatoriu, mai ales dupa ce ai umblat cu banii;
  2. Daca nu ai posibilitatea sa te speli pe maini imediat dupa ce ai umblat cu banii, sa te feresti sa umbli cu alimentele, sa duci mainile la ochi, nas sau gura, acestea sunt porti deschise pentru eventualii microbi;
  3. Sa speli foarte bine fructele si legumele pe care le cumperi, mai ales cele din pietele/aprozarele unde acestea sunt manipulate cu mana de aceleasi vanzatoare care incaseaza si banii (de preferat sa le speli cu detergent de vase bio);
  4. Pentru a scapa de stresul folosirii banilor murdari, poti folosi la cumparaturi cardul bancar;
  5. Pastreaza-ti locuinta cat mai curata si, imediat ce intri in casa, du-te direct la chiuveta si spala-te pe maini cu apa si sapun;
  6. Evita sa pui mainile pe usi, intrerupatoare sau clante in zonele intens circulate: magazine, banci, spitale, scoli etc;
  7. Cand folosesti o baie publica, fii foarte atenta la ce atingi si evita pe cat posibil sa iti lasi poseta sau sacosele pe jos, altfel microbii pot fi purtati foarte usor in propria ta locuinta;
  8. Evita sa frecventezi sau sa cumperi din acele locuri unde vezi ca regulile elementare de curatenie sunt cu desavarsire uitate.

Si, nu in ultimul rand, programeaza-ti o curatenie generala in casa de minim 2-3 ori/an, cu o firma profi :), care poate fi www.madeea.ro

Si nu uita, doar TU poti avea grija de sanatatea ta si a familiei tale,

Madi

Deschide Whatsapp
Suntem online